HOE IK TERUG KIJK OP MIJN TIJD BIJ HOUSE OF ORANGE

6cc6e520658111e3a32d12c1496b421b_8
September 2013 begon ik met een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Dat klinkt zwaar en héél spannend, en stiekem was het dat beide ook wel. Zolang ik me kan herinneren ben ik al dol geweest op make-up (op mijn 4e smeerde ik mijn gezicht al vol met mijn moeders lipstick) en hoe ouder ik werd, hoe meer het mijn droom werd om later als make-up artist aan de slag te gaan. Ik heb heel lang research gedaan naar waar ik mijn opleiding/cursus zou willen doen, en uiteindelijk ben ik dus voor House of Orange gegaan. Omdat ik vaak nog mails krijg over mijn tijd op de make-upschool van House of Orange, vertel ik jullie er nog graag wat meer over; hoe kijk ik terug op deze tijd, en waarom koos ik juist voor deze school?

Waarom ik voor House of Orange koos
In het verleden ben ik vaak door visagisten opgemaakt: bij de MAC counter, voor een shoot of gewoon door een make-up artist die ik persoonlijk kende. Omdat ik toen al wist dat ik zelf ook graag zo’n opleiding wilde doen, heb ik altijd aan die mensen gevraagd welke school zij hadden gedaan en wat hun ervaringen waren. Steeds vaker kwam ik visagisten tegen die House of Orange hadden gedaan, en het begon wel héél toevallig te worden dat dit telkens weer zulke super getalenteerde en leuke mensen waren.

Over andere scholen hoorde ik toch af en toe negatieve dingen, maar alles wat ik over House of Orange hoorde was altijd heel positief. Op andere scholen waren ze soms onnodig streng (bij House of Orange kunnen ze dat ook zijn, maar alleen als ze weten dat ze jou daar ook echt mee hélpen) of was de lesstof vrij klassiek en weinig vernieuwend, en ik begon te merken dat mijn voorkeur steeds meer uitging naar House of Orange. Ik ben nog een keer meegegaan als model naar Mieke Petiet, maar toen ik bij de open dag van House of Orange kwam was ik gewoon in één keer verkocht. De sfeer was heel leuk en gezellig, de facecharts aan de muur waren pure kunst en John Kattenberg en Clayton Leslie (de leraren bij House of Orange) maakten meteen grote indruk op me.

b4d50e462dbe11e3baba22000ae90d6f_7
De lessen
House of Orange heeft een wachtlijst, en dus was ik súper blij toen ik hoorde dat ik gewoon in september kon beginnen. De eerste lessen waren heftig; alles was nieuw en spannend. Ik dacht al heel wat van make-up te weten, maar toen ik bij de make-upschool begon schrok ik van hoe moeilijk sommige technieken waren. Soms haalde ik 4 keer mijn foundation er af voor de kleur ein-de-lijk goed was. Achteraf ben ik juist heel blij met al die fouten, want van fouten leer je alleen maar.

Het begin was dus zwaar. Het valt vies tegen hoe lastig het is om een flawless, perfecte basis aan te brengen in een goede kleur. Daarnaast was het fysiek ook wel heftig; tot september 2013 heb ik achteraf nooit echt geweten wat rugpijn was. Na een paar lessen kwam de ommekeer en begon ik te merken dat ik echt steeds beter werd. Als ik op maandag om 10 uur ‘s avonds thuis kwam, begonnen mijn handen op dinsdagochtend alweer te jeuken. Ik wilde aan de slag met mijn huiswerk!

Als huiswerk moesten we iedere maandag 1 of meerdere facecharts maken in een bepaald thema. Van make-up looks maken op papier leer je echt meer dan je denkt qua techniek, en daarnaast is het ook gewoon heel leuk om je creativiteit de vrije loop te laten gaan.

Ook in de les gingen we steeds een stapje verder qua creativiteit. Ging het eerst vooral om de technieken, steeds vaker mochten we op ‘t eind eens flink losgaan op onze make-uplooks. Eén van mijn hoogtepunten wat dat betreft is zonder twijfel de gastles van Eva Copper. Eva is echt een top make-up artist (ze werkt onder andere voor de VOGUE) maar is bovenal gewoon één van de meest inspirerende, leukste mensen die ik ooit heb ontmoet.

Niet alleen ik heb van elke les genoten. Van mijn modellen hoorde ik iedere week weer hoe super leuk ze het vonden, hoeveel ze zelf ook hadden geleerd en dat ze, als ik nog eens een model nodig had, best nog wel een keer mee wilden.

Aan het einde van mijn periode, in december, was onze eindshoot gepland. Tijdens de eindshoot kregen we allemaal een model toegewezen die we 2 keer op moesten maken: één vrij natuurlijke look en één high fashion look. De modellen werden gefotografeerd door 2 verschillende top fotografen, beide van House of Orange’s agency.

Dat is meteen nog een reden waarom ik voor House of Orange heb gekozen: de agency. Wanneer je verder vooruit denkt is het gewoon super handig dat House of Orange een eigen agency heeft voor visagisten, fotografen, stylisten en modellen. Niet alleen omdat het team van House of Orange daarom meer ervaring heeft met hoe het werkt in de business dan veel andere scholen, maar ook omdat het natuurlijk super leuk zou zijn als je later bij de agency van je oude school terecht zou komen.

7022f60c358c11e39fb622000aaa1012_7
Terugblik 
Ik kijk dus met een heel fijn gevoel terug op mijn maanden bij de House of Orange. Ik mis het enorm, zeker wanneer ik een mooie foto tegenkom in een tijdschrift en denk: ‘deze moet ik maandag op school laten zien!’. Gelukkig heb ik via onze groepschat nog heel veel contact met mijn lieve klasgenoten, en hebben we rond februari/maart een terugkom-dag. Het is heel prettig dat de school ons wat dat betreft niet meteen helemaal los laat; tijdens de terugkom-dag kunnen we weer even bijpraten, en daarnaast mogen we altijd bellen als we belangrijke vragen hebben over ons werk.

Zou ik House of Orange aan iedereen aanraden? Nee, niet aan iedereen. Het is belangrijk dat je een enorme passie hebt voor make-up, dat je leergierig bent en dat je vooral niet bang bent om creatief te zijn. Er zijn heel veel scholen die make-up cursussen aanbieden waar je leert om mooie, klassieke looks te maken en als je het daar graag bij wil houden, dan is zo’n school natuurlijk absoluut geen verkeerde keus. Ben je echter opzoek naar een school die qua creativeit een stapje verder gaat, ga dan alsjeblieft eens langs op de open dag van House of Orange. House of Orange staat heel goed aangeschreven (ik merk nu al dat er deuren open gaan wanneer ik de naam ‘House of Orange’ noem; tuurlijk moet je jezelf daarna alsnog bewijzen, maar het biedt absoluut extra kansen) en dat is zeker niet zonder reden. Er hangt een flink prijskaartje aan de cursus, maar wanneer je de ambitie hebt om echt make-up artist te worden, dan is het het helemaal waard.

Bij deze wil ik nogmaals al mijn lieve modellen, klasgenoten, John, Clayton, Peter, Romy en Eva bedanken. Ik heb het zo ontzettend leuk gehad en ik heb zó veel geleerd!

Klik hier om naar de website van House of Orange te gaan

© 2014 – 2015, Esmee Helder.