THE MASTERCLASS – VERSLAG DAG 1, 2, 3 & 4

masterclass 14 Wie mij op Instagram volgt heeft het vast al gezien: de afgelopen twee weken was ik druk bezig met een nieuwe make-up course. The Masterclass is een 5-daagse cursus voor make-up artist, gegeven door Liselotte van Saarloos en Anita Jolles. Vandaag een uitgebreid verslag! 

OVER THE MASTERCLASS
The Masterclass is niet alleen bedoeld voor het verbeteren van je skills, maar biedt je ook enorm veel inspiratie. Daarnaast leer je veel over alles waar je als make-up artist tegen aan loopt: hoe werken sponserships, wat kan een agency voor je betekenen en hoe verwerk je trends in de looks die je maakt? Anita Jolles en Liselotte van Saarloos zitten al super lang in het vak en kunnen je eigenlijk vrijwel alles vertellen wat je moet weten.

Ik heb deelgenomen aan de allereerste editie van The Masterclass, maar wees niet bang: hij komt absoluut terug. Iedere keer net iets anders, waardoor het ook heel interessant is om de course meerdere keren te volgen.

Klik hier voor meer informatie.

masterclass 12 Spullen uitpakken! Ik nam mijn gehele koffer mee, inclusief een tas vol met blushes..

masterclass 19 Naast mij zat mijn goede vriend Eldridge, met wie ik twee jaar geleden samen de House of Orange heb gedaan. Eldridge heeft ook een fantastische kofferinhoud, ik word er een klein beetje jaloers van, haha!

masterclass 15 De eerste dag begonnen we natuurlijk met een voorstelronde. Super leuk om te horen hoe lang iedereen al bezig is, en dat ik niet de enige ben die van de make-up school van de House of Orange komt! Tussen de cursisten zitten mensen die net klaar zijn met hun opleiding, maar ook een aantal die al jaren bezig zijn of zelfs al bij een agency zitten. Kortom: je kunt altijd bijleren, of je nu een paar maanden of al jaren in het vak zit.

Na de voorstelrondje kregen we ons eerste moodboard, vól met eyeliners. Kennelijk hadden toch een aantal mensen aangegeven hier nog af en toe moeite mee te hebben, tijd dus om ze eens te oefenen. Maar niet zomaar eyeliner, nee: grafische eyeliners.

masterclass 20 Na de hele middag geoefend te hebben deed Anita een demo, met een heel bijzondere Eye Gloss van MAC. Een hele toffe liner, lekker punk. De gloss geeft wat af op het bewegend ooglid, dit kun je natuurlijk verwijderen met een tissue maar persoonlijk vind ik dit juíst heel cool staan.

De demo’s worden trouwens allemaal uit de losse hand gedaan, wat heel leuk is om te zien.

masterclass 23 Op een grote tafel staat de make-up collectie van Anita en Liselotte zorgvuldig uitgestald. We mogen alles pakken, proberen en gebruiken. Dit is echt super fijn, want op deze manier merk je nog veel beter wat je nodig hebt. Zo kwam ik er al snel achter dat mijn foundations en concealers toch nog allemaal iets te roze van ondertoon zijn. Gelukkig had Liselotte een paar palettes voor me te leen, maar binnenkort ga ik toch maar eens langs MAC om wat nieuwe spullen aan te schaffen.

masterclass 6 We kregen een lijst met allemaal backstage favorites. Anita en Liselotte doen jaarlijks tientallen grote shows (variërend van Chanel tot Dior en alles wat daar tussen zit) en weten dus heel goed waar ze over praten. De ellenlange lijst bevatte allemaal producten die iedere topvisagist standaard in zijn kit heeft zitten. Een paar daar van zie je hier boven! En heel eerlijk? Van de lange lijst had ik er slechts 2 of 3.. Oeps!

masterclass 14 Zoooo veel kwasten! Belangrijke tip, die ik al héél vaak heb gehoord en zelf nu ook maar eens toe moet passen: label je kwasten. Met nagellak, met tape, whatever. Je staat soms toch met meerdere MUA’s op een set en als iedereen dezelfde MAC kwast gebruikt kan het gewoon gebeuren dat je een keer iets kwijt raakt. Mij al een aantal keren overkomen helaas, dus ik moet er even mee aan de slag.

masterclass 16 Ik wist dus echt totaal niet dat er zoooooo veel verschillende soorten wattenstaafjes zijn! Voor het verscherpen of bijwerken van een eyeliner zijn die super dunne wattenstaafjes echt geweldig. Liselotte haalt ze in Londen, dus mocht iemand weten of zoiets ook in Nederland verkrijgbaar is, let us know!

masterclass 21 De volgende dag gingen we aan de slag met trends. Aan de hand van MAC’s grote trendoverzicht bespraken we 4 key trends, onder andere Love Worn (make-up die er uit ziet alsof je een nachtje flínk met wezen feesten), Beautiful & Damned (primaire kleuren, vaak toegepast in de vorm van beschilderingen op het gezicht), Strength of Beauty (natuurlijke looks waarbij de aandacht wordt gevestigd op de sterkste punten) en Red 70′s (de rode lip, maar dan lekker 70′s in plaats van Hollywood).

Het boek dat je hier ziet brengt MAC trouwens twee keer per jaar uit. Het staat vol met trends en catwalkfoto’s, echt enorm inspirerend. Helaas is het niet te koop maar enkel voor visagisten die veel met MAC werken.

masterclass 22 Kijk, zo vet! Ik ga toch maar eens Googlen of ik ergens aan oude edities kan komen, die is echt heel erg cool.

masterclass 17 Na de trendpresentatie gingen we aan de slag. Vriendinnetje Lynn was mijn model. Ik maakte twee looks: Red 70′s en Love Worn. Lynn haar ogen maakte ik licht smokey met een vettig product, zodat het er heel snel wat gedragen uit zou zien. De wenkbrauwen heb ik flink -bijna Galliano en Pat McGrath-ish- aangezet met de zwarte Eye Gloss van MAC, waardoor ze een fantastische glans (inclusief paars/groene) shimmers hadden die op de foto niet zo mooi over komen.

masterclass 18 Aah, ik wil dit! Liselotte heeft deze mappen gekocht bij een hobby of tekenwinkel, ik geloof aan de Rozengracht. Volgens mij zijn deze mappen origineel bedoeld voor potloden, maar daardoor ook perfect om je lipliners, oogpotloden of eyeshadowsticks in op te bergen.

masterclass 13 De week erna begon onze zondag met twee presentaties. De eerste was van Monique Lindeboom, beautyjournalist en oprichter van Beautyjournaal.nl. Monique vertelde ons meer over hoe belangrijk social media is voor een make-up artist. Wist je bijvoorbeeld dat er bij agency’s of belangrijke opdrachten steeds vaker wordt gekeken naar je social media kanalen en followers?

Daarna was het de beurt aan David Laport, een Nederlandse designer die afgelopen fashionweek zelfs heeft geshowed in Parijs! Hij vertelde ons meer over de relatie tussen designer en make-up artist; hoe kun je het beste samen werken? David is een jonge, super getalenteerde jongen die met enorm veel passie en enthousiasme over zijn werk kan vertellen. Heerlijk om naar te luisteren, en opnieuw heel inspirerend.

Van de presentaties heb ik geen foto’s gemaakt, en van mijn werk daarna helaas ook niet want ik had geen model! Super hard balen, want ik had een hele lading vriendinnen die graag mee wilden, maar helaas kon niemand meer op de 18e. Dan maar oefenen op mezelf, wat overigens toch best goed ging. Onze opdracht was het verwerken van non-make-up materialen in een look, waarbij ik koos voor kleine stukjes ijzerdraad in mijn wenkbrauw.

masterclass 5 De volgende dag draaide alles om de relatie van designer tot make-up artist. Ons huiswerk was om een bepaald modehuis of een bepaalde designer uit te kiezen die altijd met dezelfde visagist werkt. Hoe beïnvloeden deze relaties wat je terug ziet op de catwalk? Groot voorbeeld is natuurlijk de relatie tussen John Galliano en Pat McGrath. Galliano en McGrath werken áltijd samen, of Galliano nu werkt voor Dior of Margiela. Vooral wanneer je kijkt naar de make-up van Dior van een paar jaar geleden vs. nu (met Raf Simons als designer en Peter Phillips als head make-up artist) zie je pas hoe belangrijk zo’n samenwerking is.

Zelf koos ik voor de samenwerking tussen Dolce & Gabbana en Pat McGrath. Pat doet alle shows, en werkt daarnaast ook mee aan de make-up collectie van Dolce & Gabbana. De signature D&G look is heel vrouwelijk, met veel eyeliners en rode lippen.

masterclass 3 Voor onze modellen kwamen was het nog even tijd voor een demo van Anita. Anita heeft voor ze make-up artist werd de kunstacademie gedaan, wat je terug ziet in haar stijl. Ze is geweldig in het beschilderen van gezichten, waarbij ze de technieken in haar achterhoofd houdt. Want zie je hoe dit eigenlijk een heel bijzondere manier van shapen is? De neus en wenkbrauwen van het model zijn aangezet, maar op een heel andere manier dan je het normaal zou doen.

DSC_0089 Ach, en als we dan toch nog tijd hebben.. Dan maar een stapje verder! Ik vind dit echt heel mooi. In Nederlandse magazines is hier over het algemeen niet heel veel ruimte voor, dit soort looks kom je toch vooral tegen in de echte high fashion of independent magazines. Zou het echt heel tof vinden om zoiets eens een keer te mogen doen voor een opdracht!

masterclass 11 Vervolgens kwamen onze modellen. Lieve Rocelle zat model voor me, en toevallig was haar knappe gezichtje perféct voor de Dolce & Gabbana look die ik in gedachten had. Mooie, rode lip, strakke eyeliner, wenkbrauw met een hoek er in.

Daarna experimenteerde ik iets verder met de John Galliano stijl maar daar ben ik persoonlijk toch niet helemaal tevreden over. Kan gebeuren, het is in ieder geval altijd fijn om even te kunnen oefenen.

masterclass 10 Voor mijn D&G lip deed ik een beroep op Liselotte’s tasje met MAC Lipmix en OCC Liptars. Een collectie om van te dromen!

masterclass 7 En wat gebruik je dan om alles er weer af te halen? Ja, ook MAC! Ik had weinig tot geen ervaring met MAC’s skincare maar ben behoorlijk onder de indruk.

Dit was mijn -nog vrij beknopte verslag- van de eerste vier dagen. Ik heb veel foto’s gemaakt, maar vooral heel erg veel genoten. Naast dat het leerzaam was (ik kan eindelijk zelfverzekerd omgaan met eyeliner, yes!) is het vooral enorm inspirerend.

Nu volgt alleen nog de eindshoot. Deze shoot wordt echt super vet, met twee fotografen, diverse modellen, een stylist en een hairstylist. Ik heb het moodboard net binnen gekregen en heb er zó veel zin in. Ik ga proberen te ploggen tijdens de shoot, maar volg me sowieso op Instagram (@esmeealeidacom) en Snapchat (esmeealeida) als je op de hoogte wil blijven.

© 2015, Esmee Helder.

Comments

 1. Sanne de Vries says

  Wat super leuk om te zien. Ik ben op dit moment zelf bezig met een visagie opleiding en vind dit enorm inspirerend om te zien!

 2. says

  Wat moet dat ontzettend inspirerend zijn! Krijg nu al zin in zo’n masterclass terwijl ik nog maar net bezig ben met een visagie-opleiding :-) Ben ook enorm benieuwd naar de eindshoot, kan alleen maar heel gaaf worden als ik dit allemaal zie en lees.
  Enne, die lijst met backstage favorites, ben wel heel benieuwd wat daar allemaal nog meer op staat. Of is dat top secret….??

 3. says

  Wat een ontzettend leuk artikel, mooie foto’s ook weer! Wat betreft die wattenstaafjes: het Kruidvat heeft die staafjes die aan een kant plat/bol zijn en aan de andere kant puntig. Ze liggen bij de gewone wattenstaafjes en watjes en dergelijke, “cosmetic sticks” heten ze en ze zitten in een rond potje. :-)

  • says

   Dankjewel! Die had ik inderdaad gezien, moet ik eigenlijk ook nog even meenemen als ik weer bij Kruidvat ben, alleen degene die Liselotte heeft (volgens mij niet zo goed te zien op de foto, ze heeft verschillende) zijn echt extreem puntig. Maar ik ben bang dat ik die hier niet ga vinden :-(

 4. says

  Wat lijkt me zo’n masterclass inspirerend! Grappig, ik heb Eldridge leren kennen bij een recruitment day van M.A.C cosmetics! :D Wat een mooie spullen allemaal<3

 5. Benthe Vaatstra says

  Wat leuk om te zien, ik hoop echt dat je gaat ploggen tijdens de shoot. Ben zo benieuwd hoe dat is!

 6. says

  Wauw, wat gaaf zeg! Ik vind het echt superleuk om verslagen als deze te lezen. Ik ben ook superbenieuwd naar je eindshoot, ik hoop dat het je lukt om te ploggen!

 7. says

  Wauw wat ziet dit er supergaaf uit! Zo fijn om in de kits van andere pro’s te kunnen neuzen. Dit lijkt mij echt een heel fijne course!

 8. Michelle says

  Super vet om te zien Esmee! Ben heel benieuwd naar de 5e dag! Succes

 9. says

  Wat tof, heel leuk om een artikel hierover te lezen! Ik ben erg benieuwd naar je eindshoot!